Fiesta Equator 2011 afgeblazen

Hengelo(O) – De bezuinigingsacties van de regering hebben het Hengelo’s culturele leven opnieuw geraakt. Nadat eerder SummerSquare werd afgeblazen, verliest Hengelo ook een tweede evenement. Het multi-culturele festival Fiesta Equator, dat zondag 11 september 2011 bij De Houtmaat zou worden gehouden, kan niet worden geprolongeerd. Dit ondanks een financiële bijdrage van onder meer de gemeente Hengelo en verschillende sponsoren. Door het wegvallen van meerdere landelijke subsidiefondsen kan het hoge artistieke niveau, zoals dat het vorige jaar is ingezet, niet worden gecontinueerd.

Voor de Hengelose stichting Stillis culture entertainment, die onlangs nog de ANBI-status kreeg toegewezen, gaat hierdoor dit jaar al voor de tweede keer een belangrijk project verloren. Een aantal maanden geleden moest er al een streep worden gezet door de theatervoorstelling Saudade, waarin de muziek van de Braziliaanse componist Jobim tijdens een concertreeks zou worden vertolkt door een klassiek strijkkwartet.

De grotere nationale subsidiefondsen, beheerders van gelden die door de overheid voor culturele doeleinden beschikbaar zijn gesteld, lijken een waar ontmoedigingsbeleid te voeren. Zo moest Stillis voor een van de fondsen meerdere aanpassingen maken op het projectplan voor Fiesta Equator. Toen het plan uiteindelijk werd goed bevonden, gaf het desbetreffende fonds aan de aanvraag wegens gebrek aan financiële middelen niet in behandeling te kunnen nemen.

Het gat in de programmering bij De Houtmaat, dat ontstaat door het wegvallen van Fiesta Equator, wordt door Stillis samen met Cultuurpodium Houtmaat op een andere manier opgevuld. Hiervoor is stichting Stillis nog in overleg met de gemeente Hengelo en een sponsor. Stillis gaat er vooralsnog vanuit dat Fiesta Equator 2012 wel door kan gaan.

Over Hans Kerkhoff

Artistic and executive director at Stillis culture entertainment foundation. Vibraphone-player, percussionist, composer and arranger.
Dit bericht werd geplaatst in Fiesta Equator, Nieuws. Bookmark de permalink .