‘Radiodirecteuren krijgen geld voor liedjes’

Directeuren van grote radiostations staan bij Buma/Stemra ingeschreven als componist van honderden liedjes. Zo ontvangen ze geld voor nummers die ze zelf niet geschreven hebben, schrijft de Volkskrant. Onder anderen directeur van Radio 538 Jan Willem Brüggenwirth (foto) en directeur van Skyradio Ab Trik staan in de database van Buma/Stemra vermeld als componist of medecomponist. Als rechthebbende krijgen ze jaarlijks duizenden euro’s.

Volgens de directeuren is nu eenmaal besloten dat zij het geld innen voor de componisten die intern bij hen werken. Vervolgens gaat dat via hen weer naar de componisten. Ze verdienen er zelf niks aan, zeggen ze. Volgens componisten zit het anders. Tegen de krant zeggen ze anoniem dat ze worden gedwongen radiobonzen mee te laten delen in de inkomsten.

Waarom de echte componisten niet gewoon bij Buma/Stemra worden ingeschreven, is onduidelijk. Volgens Trik schijnt deze constructie handiger te zijn.
(Broadcast Magazine)

Over Hans Kerkhoff

Artistic and executive director at Stillis culture entertainment foundation. Vibraphone-player, percussionist, composer and arranger.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .