VPRO/Boy Edgar Prijs 2011 voor Ferdinand Povel

De VPRO/Boy Edgar Prijs 2011 is toegekend aan tenorsaxofonist en docent Ferdinand Povel. De prijs, de belangrijkste in Nederland op het terrein van de jazz en geïmproviseerde muziek, bestaat uit een plastiek van Jan Wolkers en een geldbedrag van €12.500,-.

De VPRO/Boy Edgar Prijs 2011 wordt maandag 16 mei 2011 uitgereikt tijdens een feestelijk programma in het Bimhuis te Amsterdam. VPRO radio zendt de prijsuitreiking (van 20:00 t/m 24:00 uur) live uit op Radio 6 én als videocast op het internet: vprojazzlive.radio6.nl. Momenteel wordt gewerkt aan de organisatie van een landelijke tournee van het Ferdinand Povel/John Marshall Quintet later in het jaar.

Uit het juryrapport:

“Povel is een verfijnd stilist die een aansprekend breed geluid koppelt aan een vloeiende, melodieuze manier van soleren. Zijn improvisaties zijn helder gestructureerd en toegankelijk zonder dat ze daarbij aan avontuurlijkheid inboeten.”

“Povel is een inventief musicus die binnen het kader van de hardbop in staat is gebleken met onverminderd elan en enthousiasme op het hoogste niveau te blijven presteren.”

“Zijn kwaliteiten zijn zeker ook in het buitenland opgemerkt. De lijst van musici met wie Povel heeft gespeeld, leest als een wie is wie in de jazz: Dexter Gordon, Sarah Vaughan, Philly Joe Jones, Maynard Ferguson, Kenny Clarke, George Gruntz, Tete Montoliu, Woody Shaw en Jimmy Knepper.”

“Opmerkelijk veel goede saxofonisten zijn door Povel geïnspireerd en opgeleid.”

De jury bestond uit:
Ruud van Dijk – adjunct directeur Conservatorium van Amsterdam, hoofd jazzafdeling
Mischa Andriessen – schrijver, journalist voor o.a. De Telegraaf, jazzenzo.nl en Jazzmozaïek
Paul Harvey – radio producer/programmamaker
Armand Serpenti – onderzoeker/publicist/programmamaker o.a. Trouw, VPRO Gids, Vrije Geluiden
Mirjam Visser – programmeur Stichting Jazz in Groningen

De toekenning van de VPRO/Boy Edgar Prijs 2011 vindt plaats onder auspiciën van de VPRO en Muziek Centrum Nederland, het kennis- en promotiecentrum voor de professionele Nederlandse muziekwereld.

Uitgebreide informatie over de VPRO/Boy Edgar Prijs is te vinden op vproboyedgarprijs.nl en vprojazzlive.radio6.nl.

Over Hans Kerkhoff

Artistic and executive director at Stillis culture entertainment foundation. Vibraphone-player, percussionist, composer and arranger.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .