Saudade

In het project Saudade wordt een unieke, avontuurlijke cross-over aangegaan tussen Bossa Nova (Brazilië), Fado (Portugal), Tango (Argentinië) en Klassieke West-Europese kamermuziek. De dynamiek, veroorzaakt door de mix van raakvlakken tussen deze muziekstijlen enerzijds  en contrasten anderzijds, uitgevoerd door zes gepassioneerde musiciennes geeft de voorstelling haar bijzondere karakter. De composities zullen alle in de originele Portugese taal worden gezongen, een taal met een wonderschone zangerige en muzikale klank. De zangeres wordt begeleid door een strijkkwartet en een harpiste.

Speciaal voor deze warme en expressieve instrumentenbezetting zijn in opdracht arrangementen geschreven die vernieuwend zijn, maar ook recht doen aan de betekenis en schoonheid van deze rijke muziektradities. Het Portugese thema “Saudade”, dat weemoed, heimwee of melancholie betekent, loopt als een rode draad door de voorstelling en wordt door de zangeres tevens kracht bijgezet in korte verhalende inleidingen bij ieder lied.

De muziek van de Braziliaanse componist Antônio Carlos Jobim is natuurlijk wereld beroemd. De meest uiteenlopende formaties hebben zijn samba’s en bossa nova’s al uitgevoerd, met als bekendste musici de saxofonist Stan Getz en de zangeres Astrud Gilberto.

Stillis werpt een compleet nieuw licht op de zaak. Saudade wordt een crossover van Zuid-Amerikaanse 50er-jaren muziek in West-Europese 17de eeuwse baroksferen.

Een klassiek strijkkwartet, de muziek van Braziliës meest geprezen componist gezongen en een Portugeestalige zangeres. Als Bach Jobim ooit had ontmoet was dit het resultaat geweest.

Antônio Carlos (Tom) Jobim (Tijuca (Rio de Janeiro), 25 januari 1927 – New York, 8 december 1994) wordt beschouwd als de Gershwin van de Latijns-Amerikaanse muziek. Hij heeft meer dan vijftig composities geschreven, waarvan minstens de helft echte standards zijn geworden. Zijn beroemdste stuk is Garota de Ipanema of The Girl from Ipanema, met tekst van Vinicius de Moraes, dat tevens de doorbraak voor Astrud Gilberto betekende. Iedereen die voor 1970 geboren is, kan dit nummer meefluiten of kent het op zijn minst. Hij stierf in New York tijdens een hartoperatie. Hij kreeg in Brazilië een staatsbegrafenis net als formule 1-coureur Ayrton Senna.
Frank Sinatra was een vriend en bewonderaar van Tom Jobim en maakte om deze vriendschap te bezegelen ook twee albums met hem. Buiten het meeslepende ritme is ook de zeer smaakvolle harmoniekeuze met verrassende melodielijnen typerend voor Jobim.

(bron: Wikipeda)
terug

Over Hans Kerkhoff

Artistic and executive director at Stillis culture entertainment foundation. Vibraphone-player, percussionist, composer and arranger.
Dit bericht werd geplaatst in Saudade. Bookmark de permalink .