Pas Maar Op!

Dit educatieve programma is een oproep tegen zinloos geweld, dat door de multiculturele opzet een zo breed mogelijke doelgroep moet aanspreken, maar met name de zogenaamde “risicogroepen” zal waarschuwen voor de gevolgen van hun daden. Dit gebeurt op een manier waar deze groepen het meest ontzag voor hebben. Een van de geïntegreerde programma-onderdelen vormt een Aikido-demonstratie.

Op een onderhoudende manier worden de meest uiteenlopende toeschouwers aangesproken. Allen zal na afloop duidelijk zijn, dat het initiatief tot geweld een onverstandige keuze is.


Aikido is geen vechtsport. Kenmerkend is vooral dat er nimmer aangevallen wordt en dat alle technieken juist bedoeld zijn als verdediging, reactie óp een aanval. Ook worden er in het traditionele aikido géén wedstrijden gehouden. Een ander belangrijk kenmerk is het beginsel van het ju no ri, zoals ook in het oorspronkelijke judo voordat dit een wedstrijdsport werd: op door de tegenstander uitgeoefende kracht wordt niet gereageerd met tegenkracht (“schrap zetten”), maar met méégeven, waarop diens kracht zich tegen hem kan keren wanneer hij uit balans gebracht wordt.
Het grote verschil met vechtsporten als karate en judo is dat er in Aikido (op de tomiki stijl na), geen nadruk ligt op het competitie-element. Sterker nog, iedere vorm van competitie is afwezig in Aikido. Aikido is defensief, echter niet in de absolute zin des woords. De beoefenaar neemt het initiatief om de situatie onder controle te krijgen.
(bron: Wikipedia)

Over Hans Kerkhoff

Artistic and executive director at Stillis culture entertainment foundation. Vibraphone-player, percussionist, composer and arranger.
Dit bericht werd geplaatst in Pas Maar Op!. Bookmark de permalink .

4 reacties op Pas Maar Op!

  1. Pingback: Porno

  2. Pingback: News

  3. Pingback: Link

  4. Pingback: aspirateur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s