Danstheater Musashi

Gevorderde plannen voor een productie zijn er in de vorm van een danstheater getiteld “Musashi”. Dit werk uit de Japanse literatuur komt van de schrijver Eiji Josjikawa (1892–1962) en verhaalt in een 1278 pagina’s tellend epos over het leven van de 17de-eeuwse samoerai Miyamoto Musashi. Het verhaal kan wordt uitgebeeld binnen het theater tijdens een kleurrijke dans- en muziekvoorstelling. De karakter ontwikkelingen van de hoofdpersoon alleen al bieden voor muziek en beweging een onuitputtelijke bron aan expressiemogelijkheden.

Miyamoto Musashi (1584-1645) was een legendarisch samoerai. Zijn volledige naam, Shinmen Musashi No Kami Fujiwara No Genshin, geeft zijn adellijke afkomst en geboortegrond aan. Musashi is een gebied ten zuidwesten van Tokio. De overlevering vertelt dat hij op 13-jarige leeftijd een duel tegen de samoerai Arima Kihei van de Shinto Ryu school voor krijgskunde won. Hierna ging hij op ‘samoerai-pelgrimstocht’ en belandde tot zes maal toe in een oorlog. Het meest bekende duel had Musashi in 1612 met Sasaki Kojiro.
Op 50-jarige leeftijd vestigde Musashi zich.
Aan het eind van zijn leven schreef hij het werk Go Rin No Sho (Een Boek van Vijf Ringen) waarin hij kendo en strategie uitlegt in 5 hoofdstukken die als titel de elementen – water – wind – vuur – aarde – leegte – hebben.
In het werk Moesasji van Josjikawa wordt vanuit het perspectief van Musashi een algemeen tijdsbeeld van Japan gegeven. terug

Over Hans Kerkhoff

Artistic and executive director at Stillis culture entertainment foundation. Vibraphone-player, percussionist, composer and arranger.
Dit bericht werd geplaatst in Danstheater Musashi. Bookmark de permalink .